HTML

Objektíven az MLM-ről

Fő cél: objektív információk átadása az MLM-ről mint szakmáról. Emellett segítséget kívánok adni mindazoknak, akik MLM vállalkozásokhoz kívánnak kapcsolódni, hogy megfelelő ismeret birtokában tudjanak jó döntést hozni, megvédve őket attól, hogy MLM-nek álcázott pilótajáték áldozatai legyenek. A blog keretein belül - a kulturált vitát előnyben részesítve - szívesem veszem a pro és kontra véleményeket. :-)

Az MLM rövid története

2011.11.08. 12:34 P.Picur

Az MLM rövid története.

Az MLM történetének megismerését a XX. század elejének amerikai történelmének három elemével kell megismerkednünk.

A század elején Amerika szerte nagyon sok család élt egymástól és a városoktól távol lévő farmokon. Árucikkekhez jutásukat a nagy becsben tartott utazó ügynökök biztosították. Ezek az utazó ügynökök voltak azok, akik bekapcsolták a farmereket a kereskedelembe ellátva őket árucikkekkel.

Az 1920-as években egy olasz bevándorló Charles Ponzi több pénzszerzési próbálkozás után azzal az ígérettel állt elő, hogy a nála befektetett pénzt 3 hónap után 50%-os , 6 hónap után 100%-os kamattal adja vissza (más források szerint ez 45 illetve 90 nap volt.) A Boston Post  1921-ben a Ponzival kapcsolatos cikksorozatáért Pulitzer díjat kapott. (http://www.pulitzer.org/awards/1921). Amerikában a mai napig Ponzi Schemes (Ponzi séma) az illegális pilótajátékok megnevezése.

1920 január 16 és 1933. december 5 között volt érvényben Amerikában a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. Ez az időszak az alkoholtilalom időszaka.

Miért fontosak ezek az események az MLM története szempontjából?

Az írott történelem szerint 1934-ben két utazó ügynök William Casselberry és Lee Mytinger adott először 3 % kedvezményt azoknak a fogyasztóknak, akik új vásárlókat toboroztak. (Ugyanazt a kedvezményrendszert használták, amit az alkoholtilalom idején Al Capone emberei. Aki hozott új árusítóhelyet a rendszerbe, az kedvezményt kapott)

Az általuk képviselt értékesítési formára 1941-ben kidolgozták az első – még nem többlépcsős – marketingtervet: ennek alapján az ügynökök 3%-os extra jutalékot kaptak az általuk csatlakoztatott tagok után. (Ponzi-féle piramis)

Az MLM „szülőanyja” William Casselberry és Lee Mytinger, „szülőapja” a szeszcsempészek bűnözői csoportja és közös gyerekszobája volt a Ponzi-féle piramisjátékkal.

1959-ig több MLM illetve piramisjáték jelent meg és tűnt el.

1959-ben Nutrilite Vitamins vitamingyártó cégnél egy régi ellentét került ismét felszínre. Nevezetesen az, hogy kinek jár több pénz, a gyártást végzőknek vagy az értékesítőknek? A vita odáig fajult, hogy két úriember – Jay Van Andel és Rich DeVos – úgy döntött kiválik a cégből és megalapítja saját értékesítő vállalkozását Amway Corporation néven. Néhány év múlva felvásárolták az egykori anyacégünket.

1975-ben az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság beperelte a legnagyobb MLM-céget, az Amwayt illegális piramisjáték vádjával. 1979-ben a bíróság az Amway-re kedvező ítéletet hozott. Ettől kezdve definiálták a legális hálózati marketing kritériumait, és azt, hogy miben különbözik az illegális piramisjátéktól. A bírósági végzés szerint a legális hálózati kereskedelem három fő szempontja a következő:

 

az áru visszavásárlása 90%-os áron, ha a vevő meggondolja magát,

a résztvevők havonta legalább 10 vásárlót látnak el személyesen,

a 70%-os szabály: ellenőrizni kell, hogy a nagykereskedelmi áron beszerzett áruk 70%-át eladták vagy felhasználták, mielőtt újabb megrendelést adnak le a cég felé.

Ettől kezdve már könnyű volt MLM céget alapítani, hiszen megvolt az a jogi alap, amire figyelve az MLM vállalkozások elkerülhették a piramisrendszer vádját.

1 komment

Címkék: piramisjáték pilótajáték mlm network marketing nm ponzi mlm történelem mlm történet mi az mlm? charles ponzi hálózati marketing

A bejegyzés trackback címe:

https://objektivmlm.blog.hu/api/trackback/id/tr413363219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.23. 11:15:28

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása